Υποστήριξη πελατών: info@e-agyra.gr +30210 2693800-4
Greek English

Καλάθι Αγορών

0 προϊόν(τα) - 0,00€
Τα καλάθι αγορών σας είναι άδειο!

Βιβλιοκριτική | Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΡΑ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ

 

Πρωτοδιάβασες τα παραμύθια μας...

Μεγάλωσες αγαπώντας την κλασική λογοτεχνία μας...

Σε ταξίδεψε η ελληνική και ξένη πεζογραφία μας...

Και τώρα τα παιδιά σου κρατούν στα χέρια τους τη συνέχειά μας!

Σ' ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σου!

sideblock

FACEBOOK BOX

sideblock
από System Administrator | Καταχωρήθηκε στην ΤΟ BLOG ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ | Δεν υπάρχει σχόλιο ακόμα. | 783 εμφανίσεις αυτής της δημοσίευσης

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΡΑ (Amanda Addison, Manuela Adreani)

Σχολικά βιβλιομοναπάτια από την Ανθούλα Δημητριακιού

«Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΡΑ»

Συγγραφέας: Amanda Addison

Εικονογράφηση: Manuela Adreani

Εκδόσεις: ΑΓΚΥΡΑ

Περιγραφή

Το βιβλίο ακολουθεί το ταξίδι ενός μικρού αποδημητικού πουλιού από την Αγγλία μέχρι και την Αφρική. Θα ταξιδέψει πάνω από πόλεις, χωριά και πολιτείες, μικροί και μεγάλοι θα το γνωρίσουν και θα το αποχαιρετίσουν για το μεγάλο του ταξίδι. Μα πρώτος από όλους ο Άλφι, που βγαίνοντας στον κήπο του θα του δώσει ένα τελευταίο χάδι. Το ταξίδι του, γεμάτο περιπέτειες περιπλάνησης πάνω από την απέραντη θάλασσα, θα το κάνει πιο δυνατό, όπως και το ψύχος από τα χιόνια που θα συναντήσει καθώς το βόρειο ημισφαίριο «ντύνεται» με τα λευκά χρώματα του χειμώνα. Έπειτα από μέρες ταξιδιού και περιπετειών δεν θα αργήσει να νιώσει τη ζέστη και την φιλόξενη ατμόσφαιρα των οάσεων της Αφρικής, οάσεων που δίνουν ανάσα στο απόκοσμο τοπίο της ερήμου. Εκεί, σε μία όαση θα γνωρίσει την Λεϊλά που θα του προσφέρει νερό για να ξεδιψάσει. Το ταξίδι πάνω από την έρημο και τα τροπικά τοπία είχε τελειώσει. Το καλοκαίρι στην Αφρική ήταν ιδανικό για την επιβίωση του είδους του. Η επιστροφή όμως στο τέλος του θέρους ήταν αναπόφευκτη, όχι μόνο για το μικρό πουλί αλλά και για όλα τα αποδημητικά πλάσματα. Στην επιστροφή του προς τον, πλέον φιλόξενο, βορά δεν λησμονεί τη φίλη του Λεϊλά που ζει στην μικρή όαση. Όμως εκείνη δεν είναι πουθενά. Το μικρό πουλί συνεχίζει τότε το ταξίδι του. Το φιλόξενο τοπίο της Αγγλίας διαγράφεται στον ορίζοντα, ένα ακόμη ταξίδι φτάνει στο τέλος του. Ο Άλφι το περιμένει στον κήπο του και το καλωσορίζει, μα δίπλα του μια γνωστή φιγούρα το υποδέχεται. Είναι η Λεϊλά; Πώς είναι δυνατόν; Η συνέχεια στο βιβλίο…

Κριτική

Το βιβλίο αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για τους μικρούς αναγνώστες, ώστε να εξοικειωθούν με γνώσεις που αφορούν τα αποδημητικά πουλιά μέσα από τη ρομαντική σκοπιά της συγγραφέως. Αναμφίβολα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς και να εισάγει τους μικρούς αναγνώστες στον μαγικό κόσμο της φύσης και των πλασμάτων της μέσα από μια εντελώς διαφορετική σκοπιά. Το κείμενο έχει απλή γλώσσα, ύφος, όπως και περιεχόμενο. Η εικονογράφηση είναι πολύ παραστατική, γεμίζει το βιβλίο με χρώματα που θα ταξιδέψουν τον μικρό αναγνώστη. Η πλοκή του είναι άκρως πρωτότυπη και διδακτική, καθώς μέσα από το ταξίδι ενός μικρού πουλιού μπορεί ο μικρός αναγνώστης να γνωρίσει τη διαδικασία που ακολουθούν τα πουλιά κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά ταυτόχρονα θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τη διαφορετικότητα των περιοχών αλλά και των ανθρώπων αυτού του πλανήτη. Η μικρή Λεϊλά θα αποτελέσει το έναυσμα συζητήσεων για άλλες εθνικότητες, κουλτούρες, ήθη και έθιμα περιοχών μακρινών και πολύ διαφορετικών από τη δική μας, συνάμα όμως πολύ ενδιαφερουσών και εξωτικών.

Εφαρμογή στην τάξη

Ο εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει το βιβλίο στα πλαίσια ενός μαθήματος σχετικού με τη φυσική και τη φύση γενικότερα, ώστε να εισάγει τους μικρούς μαθητές στη διαδικασία που ακολουθούν τα πουλιά στη διάρκεια της μικρής τους ζωής.

Το βιβλίο θα αποτελέσει σημαντική αφορμή για να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με τα κρυμμένα νοήματα του βιβλίου και για τα ταξίδια που αναγκάζονται να κάνουν πολλοί συνάνθρωποί μας για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή. Έτσι, ο εκπαιδευτικός μπορεί να κάνει συζητήσεις για τη μετανάστευση στις μέρες μας και τα παιδιά να γράψουν ένα κείμενο με τις σκέψεις τους για το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο.

Ακόμη, ο εκπαιδευτικός μπορεί να αναδείξει, με αφορμή το βιβλίο, τα διάφορα θέματα περί διαφορετικότητας που προκύπτουν. Έπειτα, μπορεί να θίξει το θέμα του ρατσισμού και να παρουσιάσει μέσω οπτικοακουστικού υλικού ήθη και έθιμα άλλων χωρών. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας μπορεί να αναθέσει ομαδικές εργασίες αναζήτησης πληροφοριών για άλλες χώρες του πλανήτη.

Παρουσίαση στο kosvoice Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2022

Σχόλια (0)

Γράψτε ένα σχόλιο

Το όνομά σας:


Βαθμολογία: Κακό           Καλό

Εισάγετε τον κωδικό στο παρακάτω πλαίσιο:
Το σχόλιό σας: Σημείωση: Η HTML δεν μεταφράζεται!
Copyright 2014-2016 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑ